Grote Ken Je Klassieken Quiz - Regionale Voorronde

31 01 18

De kalender, organisatie en inschrijvingen van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz volgen hetzelfde stramien als vorig jaar. Schoolteams die we voor een tweede of derde keer mogen verwelkomen zullen hier intussen reeds mee vertrouwd zijn, maar nieuwe uitdagers vinden hieronder het concrete verloop van de quiz en verdere informatie omtrent deelname.

De Quiz bestaat uit drie rondes. Omdat het thema van de Week der Klassieken dit jaar Filosofie. Denken in de Oudheid is, kan je zeker enkele vragen rond dit onderwerp verwachten doorheen de rondes. De eerste ronde wordt gespeeld in de klas, op een moment dat de leerkracht zelf kiest. Deze ronde dient officieel om de ‘beste’ leerlingen te selecteren (maar uiteraard mag er soepel worden omgesprongen met deze samenstelling, die vooral gebeurt op basis van overleg tussen leerkracht en leerlingen). Elke school mag één of twee teams van maximaal vier leerlingen uit de tweede en derde graad afvaardigen. Deze ronde geeft je ook al een goed idee van de (moeilijkheid van de) vragen die je kan verwachten in de tweede ronde en – wie weet – de finale. Om een quizpakket aan te vragen voor deze ronde, stuurt de leerkracht voor 1 december 2017 een e-mail naar de organisator Tresoar (info@tresoar.nl) met in CC het e-mailadres van onze afdeling (nkv.oostvl@gmail.com). De teams die uiteindelijk door de school afgevaardigd worden voor de regionale voorronde, dienen te worden aangemeld voor 6 januari 2018 (via dezelfde twee e-mailadressen). Pas dan is de inschrijving officieel (de aanvraag van een quizpakket geldt m.a.w. niet als inschrijving).

De tweede ronde is de regionale voorronde, die in verschillende Vlaamse en Nederlandse steden wordt georganiseerd. In Vlaanderen gebeurt dat per afdeling. In Gent zal deze voorronde doorgaan op woensdag 31 januari 2018, van 14u tot 17u30. De locatie zal wellicht opnieuw de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde zijn (Koningstraat 18, Gent) maar dit zal binnenkort nog bevestigd worden. 

De winnende teams stoten door naar de grote finale in Nederland. Deze finale zal plaatsvinden in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) op vrijdag 20 april 2018. De winnaar neemt de prestigieuze Wisselbokaal mee naar huis, alsook een boekenpakket voor de school (samengesteld door Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep).

Helaas moeten we elk jaar opnieuw – om praktische redenen – teams weigeren. Ook dit jaar hanteren we het principe ‘wie eerst komt, eerst maalt’. Wacht dus zeker niet te lang
met de inschrijving!

Deel deze pagina