Latijn leren met je oren

31 01 18
Verberg deze slider
  • Den Haag
  • woensdag 31/1/2018
  • 20:00
  • Casper Porton
  • Duinzichtkerk

Je hebt jaren braaf gezwoegd op Latijnse teksten, en dan sta je met je mond vol tanden als iemand je in alle argeloosheid vraagt: “Zeg eens iets in het Latijn”. Tja, dan mompel je iets over klassieke talen (probeert het woord “dode” te vermijden), maar voelt wel enige frustratie over dit matige eindsaldo.

Voor Casper Porton vormde deze ervaring de aanleiding om het over een heel andere boeg te gooien. Hij nam geen genoegen met het moeizame eenrichtingsverkeer en ontwikkelde een methode waarbij het Latijn weer een levende taal wordt.

Tijdens zijn interactieve workshop kunnen deelnemers ervaren hoe het is om Latijn te leren in het Latijn. De docent spreekt Latijn (in gereconstrueerde uitspraak) op een begrijpelijk niveau en gebruikt audiovisuele hulpmiddelen bij het vertellen van een Romeinse fabel. Uiteraard vertelt de spreker ook kort waarom hij kiest voor deze manier van lesgeven. Maar je krijgt vooral een leuke makkelijke les met veel praktijkvoorbeelden en interactiviteit. Het is een verrijkende ervaring voor gymnasiasten, oud-gymnasiasten, docenten en studenten klassieke talen. En voor wie nooit eerder Latijn heeft gedaan is het een verfrissende kennismaking met deze mooie taal.

Casper Porton (1985) is zelfstandig vakdidacticus klassieke talen en voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn en Grieks als krachtig didactisch middel. Met de oprichting van Addisco in 2005 biedt hij sindsdien lesmateriaal, bijscholing, cursussen, workshops en excursies voor een breed publiek. In 2016 won Casper de Oikos Publieksprijs. De jury loofde hem om zijn positieve, verrassende en toekomstgerichte aanpak.

Deel deze pagina