De Klassieke Olympiaden gaan weer van start

  • Algemeen

Samen met de Vereniging Classici Nederland en de Vrienden van het Gymnasium organiseert het NKV ook dit jaar weer de Klassieke Olympiaden voor Latijn en Grieks. Leerlingen en volwassenen worden van harte uitgenodigd om aan deze wedstrijden mee te doen. Naast eeuwige roem stellen de verenigingen samen met de sponsoren mooie prijzen beschikbaar.

Op donderdag 13 november zal de derde Olympiade Latijn plaatsvinden in het Christelijk Gymnasium in Utrecht. We nodigen leerlingen uit klas 5 en 6 uit om mee te doen met deze vertaalwedstrijd, die inmiddels een traditie begint te worden. De drie beste vertalers worden uitgenodigd voor de finale van de Klassieke Olympiaden, die plaatsvindt op zaterdag 21 maart 2015 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar zullen de finalisten een nieuwe opgave onder ogen krijgen, waar zij ook inhoudelijk over bevraagd worden.

De Olympiade Grieks zal dit schooljaar plaatsvinden op donderdag 29 januari 2015, wederom in Utrecht. Ook de finale van deze Olympiade vindt plaats op zaterdag 21 maart in Leiden. De finalisten van beide Olympiades wacht een grote geldprijs: 100 euro voor de derde plaats, 150 voor de tweede. De winnaar gaat naar huis met een geldprijs van maar liefst 250 euro en zijn/haar naam zal vereeuwigd worden op de wisselbeker. Deelnemers aan deze wedstrijd moeten vooraf een speciaal samengesteld pensum doorlezen dat dit jaar capita selecta uit de tragedie Iphigeneia in Aulis van Euripides omvat.

Vanaf 13 november t/m 31 januari 2015 kunnen volwassenen aan de slag met een vertaalopgave Latijn en/of een opgave Grieks: deze zullen op de website van de Klassieke Olympiaden gepubliceerd worden en deelnemers kunnen deze zelf vertalen en inzenden. Inzendingen van classici mogen geen grammaticale missers bevatten.

Op de website www.klassiekeolympiaden.nl vindt u meer informatie over deze wedstrijden.

Deel deze pagina